«Δεν υπήρξε καμία υπερεκτίμηση των δόσεων των εμβολίων κατά του covid-19. Δεν υπήρξε καμία σπατάλη και δεν πετάχτηκαν χρήματα» τόνισε ο υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Ανεξάρτητου βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη.
Ο υπουργός ανέφερε ότι το 2020 για εμβόλια κατά covid 19 δεν ξοδεύτηκε κανένα ευρώ καθώς δεν υπήρχαν εμβόλια προς διάθεση μέχρι το τέλος του χρόνου. Το 2021 ξοδεύτηκαν 233.636.623 ευρώ. Το 2022 η δαπάνη ήταν 319.774.477 ευρώ. Το 2023, η δαπάνη ήταν 105.734.269 ευρώ. Το 2024 το κόστος είναι 25.927.200 ευρώ. Συνολικά για τα έτη 2021 – 2024, η δαπάνη αυτή είναι 685.072.571 ευρώ.
Ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, έχουμε προγραμματίσει να παραλάβουμε 1.445.707 δόσεις εμβολίων συνολικά το 2024. Για το επόμενο έτος, 2025 , θα παραλάβουμε 1.631.503 δόσεις. Την ίδια ποσότητα και το 2026. Το αντίτιμο της κάθε δόσης είναι 9,75 ευρώ»
Ο κ. Γεωργιάδης, για να μην υπάρχει όπως είπε «μεγάλη τροφή δημοσιολογίας» διευκρίνισε πως «η αγορά των εμβολίων έγινε συνολικά από την ΕΕ για όλες τις χώρες – μέλη. Η κατανομή των δόσεων έγινε με βάση τον πληθυσμό της κάθε χώρας και συγκεκριμένο αλγόριθμο. Η τιμή, είναι η ίδια, για όλες τις χώρες – μέλη της ΕΕ. Σε αυτά δεν υπάρχει καμία εθνική παρέμβαση».
Ο υπουργός, επισήμανε ότι «δεν υπήρξε καμία υπερεκτίμηση των δόσεων που λάβαμε τα προηγούμενα έτη και σε σχέση με όσες παίρνουμε σήμερα καθώς έχει αλλάξει η συνθήκη, τότε είχαμε πανδημία και η παγκόσμια ιατρική οδηγία ήταν να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού ακόμα και των παιδιών, ενώ τώρα που είμαστε στην επόμενη φάση και η σύσταση του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό κατά του covid-19 είναι πως θα πρέπει να είναι εποχιακό ετήσιο εμβόλιο κυρίως για άτομα άνω των 60 ετών και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. ‘Αρα κατά την περίοδο της πανδημίας είμαστε υποχρεωμένοι να αγοράζουμε για το 100% του πληθυσμού εμβόλια συν κάτι περισσότερο για μετανάστες και διερχόμενους από την χώρα και σήμερα λιγότερες δόσεις».
Ο κ. Γεωργιάδης, αναγνώρισε πως «με δεδομένο ότι στην χώρα μας η εμβολιαστική κάλυψη έφτασε στο 90% του πληθυσμού στα χρόνια της πανδημίας για διάφορους λόγους, προφανώς πετάχτηκαν κάποιες δόσεις καθώς δεν χρησιμοποιήθηκαν αλλά συγκριτικά και με άλλες χώρες δεν πήγαμε πολύ χειρότερα από τις άλλες χώρες της ΕΕ»
Σχετικά με το εάν υπάρχει ρήτρα επιστροφής μη χρησιμοποιηθέντων εμβολίων ο υπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει στην συμφωνία που έχει κάνει η ΕΕ με την Pfizer. Υπάρχει μια δικαστική διαμάχη μεταξύ της Ουγγαρίας και της Pfizer που θα δούμε τα αποτελέσματά της, όπως υπάρχει και μια συζήτηση που υπάρχει εντός της ΕΕ» όμως είπε ο κ. Γεωργιάδης «το μοντέλο της αγοράς των εμβολίων από την ΕΕ για όλες της χώρες – μέλη θα ήταν καλό να επεκταθεί σε όλες τις ακριβές θεραπείες φαρμάκων. Σε καινοτόμες θεραπείες και ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα γιατί αυτή η διαδικασία θα μας επιτρέψει να διαπραγματευόμαστε με τις πολυεθνικές εταιρείες έχοντας καλύτερους όρους για τιμές και διαθεσιμότητες».
Στην εύλογη ανησυχία των πολιτών, «εάν πετάχτηκαν ή σπαταλήθηκαν χρήματα για την αγορά εμβολίων κατά του covid 19» ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «η δική μου απάντηση είναι πως “όχι” καθώς εάν δεν είχαν ευρεθεί αυτά τα εμβόλια και εάν η χώρα δεν είχε δαπανήσεις αυτά τα χρήματα για να τα αγοράσει, θα είμαστε ακόμα σε μια υπο-λειτουργούσα οικονομία με πολλαπλάσια ζημία δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ».
Για την επιλογή της αναγκαιότητα των lock down την εποχή της πανδημίας, είπε ο κ. Γεωργιάδης ήταν μια τακτική που την ακολούθησαν οι περισσότερες κυβερνήσεις του δυτικού κόσμου. Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που ακολούθησαν μία ήπια εφαρμογή του μέτρου σε σχέση με άλλες χώρες.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης κάλεσε τον υπουργό να πληροφορήσει την Βουλή με συγκεκριμένους αριθμούς είτε άμεσα είτε σε δεύτερο χρόνο: Πόσες δόσεις εμβολίων έχουμε παραλάβει και έχουμε πληρώσει. Πόσες δόσεις έχουν χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με το εθνικό σύστημα. Πόσες δόσεις έχουν απομείνει σε αποθήκες και πόσες εξ αυτών μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Πόσες έχουν πεταχτεί και ποιο είναι το κόστος όσων δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν. Και τι προτιμόμαστε ή έχουμε συμφωνήσει πως θα αγοράσουμε μέχρι το 2027. Ο βουλευτής επισήμανε ότι υπάρχουν χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία που έχουν προσπαθήσει να πάρουν λιγότερες δόσεις. Το γεγονός ότι οι προμήθειες γίνονται κεντρικά από την ΕΕ δεν σημαίνει ότι κάνουν το κόστος μικρότερος. Ζήτησε από τον υπουργό να τον πληροφορήσει εάν υπάρχουν ρήτρες υπαναχώρησης και ποιο είναι αυτό το κόστος. Υποστήριξε πως η πολιτική των lock down ήταν μια εθνική επιλογή καθώς σύμφωνα με έγκριτους επιδημιολόγους δεν ήταν η μόνη λύση.