Το φαινόμενο της έμφυλης βίας και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του, υπό το φως της πρόσφατης ανατριχιαστικής δολοφονίας της 28χρονης έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.
“Η αποτρόπαιη δολοφονία μιας νέας κοπέλας, της Κυριακής, στους Αγίους Αναργύρους, μας έχει όλους συγκλονίσει“, τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι ο δράστης έχει ήδη οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι “η ίδια η τραγική κατάληξη υποδηλώνει ότι έπρεπε να είχαν γίνει πολλά περισσότερα από όσα έγιναν από τους αστυνομικούς“.
Σε ό,τι αφορά στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου και απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση με επιμονή και προσήλωση θα εξακολουθήσει να δίνει τη μάχη για να εκλείψουν νοοτροπίες και παθογένειες που οδηγούν σε τέτοια περιστατικά. Στάθηκε, επίσης, στις νομοθετικές παρεμβάσεις, τονίζοντας ότι “προτιμούμε από προτάσεις με μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα, να αυστηροποιούμε στην πράξη τις ποινές, επαναφέροντας από το 2022, εν προκειμένω για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, την ισόβια κάθειρξη ως μοναδική ποινή και αυστηροποιώντας περαιτέρω με τις πρόσφατες αλλαγές τις διατάξεις της υφ’ όρον απόλυσης ώστε να μένουν περισσότερα χρόνια οι δράστες στην φυλακή”.
Είναι άδικο και μηδενιστικό να ακυρώνουμε την προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση τέτοιων εγκληματικών ενεργειών
Αναφερόμενος στις ευθύνες που καταλογίζονται στην Ελληνική Αστυνομία για τη διαχείριση του τραγικού περιστατικού, ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι “η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έκανε ήδη τις πρώτες ενέργειες, απομακρύνοντας από τη θέση τους αστυνομικούς, οι οποίοι ελέγχονται για πράξεις ή παραλείψεις, οι οποίες προηγήθηκαν από το αποτρόπαιο έγκλημα“, παραπέμποντας στη δικαστική και πειθαρχική έρευνα που βρίσκεται στην εξέλιξη.
Ως προς τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης αντίστοιχων περιστατικών, είπε ότι “από το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, ο οποίος έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και επικαιροποιούνται διαρκώς. Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού. Περισσότεροι από 17.000 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι “είναι άδικο και μηδενιστικό να ακυρώνουμε την προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει ως στόχο τον περιορισμό, σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται, τέτοιων εγκληματικών ενεργειών”.
Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ήδη δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας.
Συγκλονίζουν τα στοιχεία από τη χρήση του Panic Button
Παραθέτοντας τα επίσημα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Ελληνική Αστυνομία από τη χρήση της ειδικής εφαρμογής άμεσης ειδοποίησης της Αστυνομίας, Panic Button, που τέθηκε σε λειτουργία από το 2023, ανέφερε ότι “1.367 γυναίκες εγκατέστησαν με τη συνδρομή της αστυνομίας και των Συμβουλευτικών Κέντρων την εφαρμογή Panic Button, ως τον Απρίλιο του 2024. Έχει γίνει χρήση του 270 φορές ενώ και στις 270 περιπτώσεις οι γυναίκες προστατεύτηκαν αποτελεσματικά. Στη διάρκεια του 2023, 5.796 γυναίκες κάλεσαν στην γραμμή SOS 15900, για να καταγγείλουν περιστατικά βίας. Το 65% αφορούσε καταγγελία νυν ή πρώην συζύγου ή συντρόφου ενώ 1.609 γυναίκες κάλεσαν ζητώντας ενημέρωση και συμβουλές. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, 1.359 γυναίκες κάλεσαν στο 15900 για να καταγγείλουν περιστατικά βίας, με το 61% να αφορά σε νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο, ενώ 406 γυναίκες κάλεσαν για ενημέρωση και συμβουλές”.
Καθοριστικής σημασίας τα θύματα να απευθύνονται στις αρχές
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι έχουν γίνει βήματα για την αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών και συνολικά των φαινομένων ενδοοικογενειακής κι έμφυλης βίας, ωστόσο επισήμανε ότι καθοριστικής σημασίας παραμένει η ανάγκη η ενθάρρυνση των θυμάτων ώστε να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές και να προβαίνουν σε καταγγελία των περιστατικών.
Εστίασε, ακόμη, στο γεγονός ότι ” σε όλη τη χώρα λειτουργούν 44 συμβουλευτικά κέντρα τα οποία προσφέρουν δωρεάν συμβουλευτική, καθώς διαθέτουν ψυχοκοινωνική και νομική υπηρεσία. Από την έναρξη λειτουργίας τους και μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024 έχουν απευθυνθεί στα κατά τόπους συμβουλευτικά κέντρα της χώρας μας 53.247 γυναίκες. Λειτουργούν, ακόμη, 20 Ξενώνες φιλοξενίας οι οποίοι αυτή τη στιγμή φιλοξενούν 67 γυναίκες και 73 παιδιά, ενώ οι χώροι τους φυλάσσονται σε 24ωρη βάση”.
Θλιβερή πραγματικότητα για τη χώρα μας οι γυναικοκτονίες – Από τα σοβαρότερα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε
“Το έγκλημα της ανθρωποκτονίας με θύματα γυναίκες οι οποίες βρίσκουν το θάνατο από άνδρες θύτες επειδή απλώς και μόνο είναι γυναίκες, όπως, ορθώς κοινωνικά έχει χαρακτηριστεί ως γυναικοκτονία είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε“, υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας ότι “ακόμα και αν η χώρα μας βρίσκεται χαμηλότερα απ’ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αυτό δεν μας λέει τίποτα, αφού κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται είναι από μόνη της η πιο τραγική είδηση. Άλλωστε, η ανθρώπινη ζωή δεν χωρά σε μέσους όρους”.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία υποκρύπτει υποκρισία
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Ανάργυρους, ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι “η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία υποκρύπτει υποκρισία, ιδίως από ένα κόμμα που μετέτρεψε τις ποινές για την ανθρωποκτονία ή ισόβια ή έως 15 χρόνια. Και ενώ το έχεις κάνει αυτό και δεν έχεις πει ένα συγγνώμη στον κόσμο, κάνεις προτάσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. Η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει τις προβλεπόμενες ποινές, τι προτείνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης; τη θανατική ποινή; Δε θα μπούμε σε συζήτηση για τη θανατική ποινή. Η αυστηροποίηση των ποινών δεν αρκεί από μόνη της και δε λύνει κάποιο πρόβλημα, δεν έχουμε τέτοιες αυταπάτες. Η κυβέρνηση έχει μιλήσει για βελτίωση στο μέτωπο της ανομίας, έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών με στόχο να μειωθεί η ένταση των συγκεκριμένων φαινομένων, το να λέμε ότι δεν έχει γίνει τίποτε το θεωρώ μηδενιστικό”.
Σε ό,τι αφορά αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «δεν μπορούμε να λέμε ότι η λύση είναι να πάρουμε πολιτικά το κεφάλι ενός υπουργού. Ο κ. Χρυσοχοίδης έχει να επιδείξει μετρήσιμο έργο και αναμένουμε να κάνει ακόμα περισσότερα».
Αναφορικά με την παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τους 11 βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι χρέος της κυβέρνησης είναι να προτείνει νόμους, που αποδεικνύονται χρήσιμοι στη Δικαιοσύνη και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να παριστάνουν τους Δημοκράτες όλοι όσοι δεν ψήφισαν τις συγκεκριμένες τροπολογίες.
Ως προς τη νέα ανάρτηση της βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενας Ακρίτα, ο κ. Μαρινάκης είπε πως η κα Ακρίτα δεν άσκησε πολιτική κριτική, αλλά συκοφαντική κατά μίας γυναίκας που είναι σύζυγος του πρωθυπουργού και την κατηγόρησε για προπαγάνδα επικαλούμενος τους ισχυρισμούς περί 40 σπιτιών, που έχουν καταρριφθεί κατά την εξέταση του πόθεν έσχες του πρωθυπουργού από το 2004 και εντεύθεν.
Οι πολιτικές της κυβέρνησης προστάτευσαν τα πλέον ευάλωτα στρώματα
“Η Ελλάδα, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων πέτυχε υψηλή ανάπτυξη, αύξηση μισθών και μείωση της ανεργίας χωρίς διεύρυνση ανισοτήτων“, δήλωσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Πρόσθεσε ακόμη ότι “σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ 2021 και 2022 η ανισότητα και το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκαν οριακά ενώ, αντίθετα, μικρή βελτίωση παρατηρείται στο ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (από 26,3% σε 26,1%). Το ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης προστάτεψαν τα πλέον ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το λεγόμενο «χάσμα φτώχειας» που δείχνει πόσο φτωχοί είναι οι φτωχοί συμπολίτες μας μειώθηκε σημαντικά, από 23,8% σε 22,5%”.
Εισάγονται κανόνες για τις “ψηφιακές πλατφόρμες”
Αναφορικά με την υπερψήφιση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις ψηφιακές υπηρεσίες ανέφερε ότι με τη νέα νομοθετική ρύθμιση η Κυβέρνηση προχώρησε σε εφαρμογή του Κανονισμού 2022/2065 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, εξασφαλίζεται ένας εύκολος τρόπος καταγγελίας παράνομου περιεχομένου, αγαθών ή υπηρεσιών, η ισχυρότερη προστασία των ατόμων που αποτελούν στόχο διαδικτυακής παρενόχλησης και εκφοβισμού, η διαφάνεια σχετικά με τη διαφήμιση, απαγορεύσεις ορισμένων ειδών στοχευμένης διαφήμισης, όπως αυτές που χρησιμοποιούν ευαίσθητα δεδομένα ή τα δεδομένα ανηλίκων, καθώς και απλοποιημένοι όροι και προϋποθέσεις.
40% σε σχέση με το 2022 μειώθηκαν οι αναφορές για ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης στον Συνήγορο του Πολίτη
Σε ό,τι αφορά στη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών από τον e- ΕΦΚΑ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επικαλέστηκε την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη. “Ο αριθμός των εκκρεμών κύριων συντάξεων από 1 εκ. που ήταν προ διετίας έχει υποχωρήσει σήμερα κάτω από τις 23.000 και βαίνει μειούμενος. Την ίδια στιγμή το τηλεφωνικό κέντρο 1555, για την εξυπηρέτηση των πολιτών σχετικά με τα ασφαλιστικά, εργασιακά και κοινωνικά θέματα, δέχθηκε, μόνο το τελευταίο εξάμηνο, 8,5 εκατομμύρια κλήσεις, και εξυπηρέτησε πάνω από το 96% αυτών. Ο δε μέσος χρόνος της εξυπηρέτησης ήταν μόλις 3,3 λεπτά και η διάρκεια αναμονής μόνο 18 δευτερόλεπτα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι ψηφιακές υπηρεσίες οδήγησαν στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών
“Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε ολοένα και περισσότερο τους πολίτες στην επαφή τους με το σύνολο των υπηρεσιών του Δημοσίου”, δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στη συνολική μείωση στις αναφορές των πολιτών το 2023 σε σχέση με το 2022, καταδεικνύοντας την σαφή βελτίωση της επικοινωνίας πολιτών και δημοσίου τομέα.
Καταβλήθηκε η πρώτη δόση για το 2024 της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για τους αγρότες
“Πραγματοποιούμε την δέσμευσή μας για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και μελετάμε την διαδικασία επιστροφής του για τα επόμενα έτη προκειμένου να αποκτήσει μονιμότερα χαρακτηριστικά”, επισήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Παράλληλα, ενημέρωσε για την καταβολή ποσού άνω των 39 εκατομμυρίων ευρώ σε περίπου 307 χιλιάδες δικαιούχους αγρότες.
Στα 2 εκατομμύρια ευρώ τα πρόστιμα από τους ελέγχους στην αγορά ενόψει του Πάσχα
Αναφερόμενος στους ελέγχους που γίνονται στην αγορά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί:
- 78 μη συμμορφώσεις σε γαλακτοκομικά προϊόντα και έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε 17 επιχειρήσεις
- Έχουν γίνει 297 έλεγχοι σε οπωροκηπευτικά προϊόντα, έχουν εντοπιστεί 39 μη συμμορφώσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 57 συστάσεις σε επιχειρήσεις και 300 σε χονδρεμπόρους
- 177 δείγματα γαλακτοκομικών έχουν σταλεί προς χημικό έλεγχο από σημεία λιανεμπορίου και 267 για έλεγχο ετικέτας
- 22 δείγματα ελαιολάδου και 16 δείγματα μελιού έχουν σταλεί προς έλεγχο
“Συνολικά έχουν επιβληθεί πρόστιμα σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ”, κατέληξε.