Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αναμένεται να καταθέσει σήμερα το ΠΑΣΟΚ μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για «αλλοιωμένες συνομιλίες» του σταθμάρχη το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών, με το πολιτικό σκηνικό να «παίρνει φωτιά».
Σύμφωνα με το άρθρο 142 του κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας προβλέπεται να γίνει σε δημόσια συνεδρίαση. Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής αρχίζει στις 3 το μεσημέρι, οπότε και ξεκινά η συζήτηση για νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Τότε, εκτιμάται ότι θα κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να παίρνει πιθανότατα τον λόγο στη Βουλή.
Από εκεί και πέρα η «μπάλα» περνά στην πλευρά της κυβέρνησης. Τον λόγο αναμένεται να λάβει κάποιος υπουργός που θα βρίσκεται στην αίθουσα και τότε υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε θα σταματήσει οποιαδήποτε διαδικασία και θα ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, έπειτα από μία σύντομη διακοπή, είτε η κυβέρνηση θα κάνει χρήση του δικαιώματος που της δίνει ο κανονισμός της βουλής για έναρξη της συζήτησης έως και 48 ώρες μετά, δηλαδή την Πέμπτη.
Σημειώνεται πως την Τετάρτη είναι προγραμματισμένο Υπουργικό Συμβούλιο, με κρίσιμα θέματα, όπως ο κατώτατος μισθός, στην ατζέντα, και δεν αποκλείεται αυτό να παίξει ρόλο στις εξελίξεις.
Εφόσον πάντως η συζήτηση αρχίσει σήμερα, η «μάχη» θα είναι τριήμερη και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη το βράδυ, με ονομαστική ψηφοφορία.
Δεν αποκλείεται πάντως η κυβέρνηση να αποφασίσει να μετατρέψει την συζήτηση σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Την πρόταση του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να στηρίξουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας να ξεκαθαρίζει πως δεν θα συνυπογράψει το αίτημα της Χαριλάου Τρικούπη, όμως θα το στηρίξει αν τελικά κατατεθεί στη Βουλή. Ωστόσο, αντιδράσεις υπάρχουν και από τα υπόλοιπα κόμματα.
Ορισμένοι θεωρούν ότι η πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη έρχεται σε μια στιγμή που το πολιτικό «θερμόμετρο» είναι στα ύψη λόγω και των ευρωεκλογών και μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κορυφώνεται η κόντρα
Από την κυβέρνηση μιλούν για fake news σχολιάζοντας το συγκεκριμένο δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» που αναφέρει ότι έγινε αλλοίωση των συνομιλιών του σταθμάρχη το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη. Κάνουν λόγο για προσπάθεια απροσανατολισμού της κοινής γνώμης και συντονισμένη επιχείρηση φθοράς της κυβέρνησης. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση φωτογραφίζει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το δημοσίευμα.
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως η απάντηση θα δοθεί από την Βουλή συντονισμένα. Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε «πως είναι ευκαιρία να διαπιστώσουν οι Έλληνες ποιοι συντάσσονται με την ομαλότητα και τη σταθερότητα και ποιοι θέλουν να ναρκοθετήσουν την πορεία της χώρας».
Την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης καλώντας, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να του απαντήσει εντός 24 ωρών. Με βίντεο – ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού και τη διεξαγωγή εκλογών, παρουσία διεθνών παρατηρητών.
«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να ξεπεράσει το έτερο φερέφωνο της απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας, με τη σημερινή ανάρτησή του, πέρασε σε άλλη «πίστα» και έγινε συνειδητός υπονομευτής του Πολιτεύματος» απάντησε ο Παύλος Μαρινάκης.
Τα ερωτήματα για το πώς, από ποιους και με ποιων εντολή έγινε αυτή η παραποίηση, αλλά και πως έφτασαν στα χέρια των «μοντέρ» τα συγκεκριμένα στοιχεία απαιτούν άμεσες και σαφείς απαντήσεις, τονίζει το ΚΚΕ ενώ η Ελληνική Λύση αναφέρει πως, «κανένα ψέμα δεν αντέχει στο χρόνο. Είναι η κυβέρνηση των ψεμάτων και των εγκλημάτων!». Η Νέα Αριστερά τονίζει ότι: «Αποδεικνύεται πλέον ότι από τις πρώτες ώρες η κυβέρνηση έστησε επικοινωνιακή επιχείρηση συγκάλυψης».
Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης;
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης, αφενός γιατί για την κυβέρνηση δεν υπάρχει ζήτημα έλλειψης ή απώλειας της εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό, αφετέρου γιατί η καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης που λειτουργεί και συσπειρωτικά.
Από την κυβέρνηση λένε ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι καλοδεχούμενη και έχει πλέον περάσει στην αντεπίθεση, επιμένοντας στις καταγγελίες για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα σε αγαστή συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν πολιτική φθορά της κυβέρνησης, με «εμπροσθοφυλακή» τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, σημειώνουν ότι όλες οι απαντήσεις θα δοθούν στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, όπου, όπως λένε, θα πέσουν οριστικά οι μάσκες και θα αποκαλυφθεί ποιοι εργαλειοποιούν μία εθνική τραγωδία και ποιοι επιθυμούν την πραγματική διαλεύκανση των αιτιών.