Διήμερη περιοδεία στη Θεσσαλία πραγματοποιεί από χθες, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στο πλαίσιο της περιοδείας του συναντήθηκε και συνομίλησε σήμερα με κατοίκους των Παρακάρλιων χωριών στην πλατεία της Αμυγδαλής.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ακόμη ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ, η Μαρία Γαβαλά, μέλος της γραμματείας της ΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας, ο Β. Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας και η Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη, Dr πολιτικός μηχανικός, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης, που τα τελευταία χρόνια συμπορεύεται με το ΚΚΕ.
Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, τον λόγο πήραν ο Αντ. Γκουντάρας, δήμαρχος Αγιάς και οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων Αμυγδαλής και Καστρίου, Λ. Γαλάνης και Χ. Πάνος αντίστοιχα, οι οποίοι μετέφεραν «την αγωνία των κατοίκων για το παρόν και το μέλλον τους και το γεγονός ότι, οκτώ μήνες μετά την καταστροφή, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα παραμένουν πλημμυρισμένα, είναι αδύνατο να καλλιεργηθούν, οι αποζημιώσεις δεν επαρκούν και τα αναγκαία έργα υποδομής δεν προχωρούν».
«Η παρουσία του κόμματος σήμερα εδώ, όπως και στο παρελθόν και κατά τη διάρκεια των πλημμυρών και πιο πριν στο Δήμο της Αγιάς, στα Παρακάρλια χωριά, στη Λάρισα, σε όλη τη Θεσσαλία έχει ακριβώς αυτό το νόημα, να σηματοδοτήσει, να είναι το πρόβλημα στην επικαιρότητα, αλλά και να ακούμε τι λένε οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι κάτοικοι της περιοχής που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Και με την ευθύνη που έχουμε ως ΚΚΕ να πιέσουμε, να προωθήσουμε τα αιτήματά σας, με τα οποία συμφωνούμε απόλυτα και το ξέρετε πάρα πολύ καλά», τυπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Οτιδήποτε, το παραμικρό που αποσπά και είναι κέρδος για τον αγρότη, για τον κτηνοτρόφο, για την περιοχή, αυτό γίνεται μόνο με σκληρό, ενωμένο αγώνα όλων», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και συμπλήρωσε: «κι αυτά τα οποία δόθηκαν ως χρηματοδότηση για παράδειγμα για τα αμύγδάλα, ως μια ανακούφιση – όχι ότι έλυσε το πρόβλημα για τη συγκεκριμένη παραγωγή – δόθηκαν κάτω και από τη σθεναρή κινητοποίηση, την αντίσταση εδώ της περιοχής, συνολικότερα του αγροτικού κινήματος και με τη συμβολή και του κόμματός μας και άλλων δυνάμεων και γι αυτό συνεχίζουμε».
«Τίποτα δεν χαρίζεται, τα πάντα κατακτιούνται! Έτσι, θα κερδίσουμε και τα αιτήματα στα οποία ο κύριος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση, τα υπουργεία τους δεν έδωσαν και δεν απέδωσαν αυτά για τα οποία πάλεψε η αγροτιά με τα μπλόκα του αγώνα με τις μεγάλες κινητοποιήσεις και εξακολουθεί να παλεύει και σε αυτό το μετερίζι να συνεχίσουμε» πρόσθεσε.
Ο Δ. Κουτσούμπας στη συνέχεια με αφορμή το πρόβλημα της καλλιέργειας του βαμβακιού, αλλά και άλλα σημαντικά προβλήματα τόνισε «την ανάγκη γενναίας χρηματοδότησης γιατί είναι πασίγνωστο ότι είναι τεράστιο το κόστος παραγωγής για τον Έλληνα αγρότη, όπως επίσης είναι πασίγνωστο ειδικά για την περιοχή εδώ και για όλη τη Θεσσαλία ότι οι καταστροφές που έγιναν ήταν τεράστιες».
Αναφερόμενος στα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης και σύνταξης των αγροτών, τα ζητήματα που αφορούν στις σταβλικές εγκαταστάσεις και στις τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, υπογράμμισε ότι «η αποζημίωση πρέπει να είναι στο 100% των ζημιών από τον ΕΛΓΑ. Αυτό είναι το πάγιο αίτημα της αγροτιάς, αυτό είναι το πάγιο αίτημα του ΚΚΕ, το οποίο δυστυχώς όταν το καταθέτουμε ως πρόταση στη Βουλή σε νομοσχέδια δεν το ψηφίζουν τα άλλα κόμματα».
Ο Δ. Κουτσούμπας αναφερόμενος στα Παρακάρλια χωριά και στις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν, όπως και όλη η Θεσσαλία, επισήμανε ότι «χρειάζεται συνολική διαχείριση του υδάτινου πλούτου, των υδάτων της Θεσσαλίας με ενιαίο σχέδιο να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και να αποδίδει στους αγρότες».
Κατήγγειλε, επίσης, το γεγονός ότι «το νερό το οποίο είναι κοινωνικό αγαθό αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα με αποτέλεσμα να την πληρώνει ο αγρότης, ο λαός της περιοχής. ‘Αρα, χρειάζεται ένα τέτοιο ενιαίο σχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα αυτά τα ζητήματα».
Μιλώντας για το «master plan των Ολλανδών», ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «δεν ξέρουμε από που “κρατάει η σκούφια τους”, τι οικονομικά συμφέροντα υπηρετούν, ποια ευρωπαϊκά lobby. Τα έργα είναι απαραίτητα, αλλά επιμένουμε να υπάρχει ενιαίο σχέδιο για όλα».
«Ότι έργα είναι να γίνουν, έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει» υπογράμμισε.
Υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η οικονομία έχει αντοχές και τα χρήματα μπορούν να βρεθούν» πρόσθεσε ότι «το κύριο ζήτημα είναι ότι δεν μπορούν αν αφεθούν άλλα άμεσα έργα που πρέπει τώρα να γίνουν, όπως είναι και τα αντιπλημμυρικά και τα φράγματα και η προσθήκη. Βεβαίως και τα ανοίγματα των ποταμών, των ρεμάτων που πρέπει να γίνουν. Αυτά πρέπει να πάνε όλα μαζί πακέτο και συνδυασμένα και να ξεκινήσουν από τώρα, όχι περιμένοντας σε δέκα χρόνια τι θα γίνει».
Σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ καταθέτει ολοκληρωμένες προτάσεις, είπε ότι «ολοκληρωμένη πρόταση δεν έχουν ούτε η κυβέρνηση ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Υπάρχει μόνο ένας αποπροσανατολισμός και πάνε να χωρίσουν και τον κόσμο, άλλος με το master plan του Μητσοτάκη και των Ολλανδών, άλλος με το τι λέει η περιφέρεια ή κάποιοι άλλοι».
«Και, μαζί με αυτά να παλέψουμε και για τα υπόλοιπα ζητήματα», τόνισε που, όπως είπε, «είναι οι αποζημιώσεις που εκκρεμούν, οι αποκαταστάσεις των περιουσιών κλπ, τα οποία ήδη έπρεπε να έχουν προχωρήσει, Αλλά, έστω τώρα, γιατί ποτέ δεν είναι αργά, πρέπει σαν μια γροθιά όλοι μαζί να τα παλέψουμε».
Είπε ότι το ΚΚΕ θα παλέψει για τα ζητήματα αυτά «όσο περνάει από το χέρι μας και αυτό βέβαια έχει να κάνει και με το τι δύναμη μας δίνει ο λαός είτε στη Βουλή, είτε στην Ευρωβουλή, είτε στους δήμους και τις περιφέρειες, είτε στα σωματεία και τους συλλόγους παντού».
«Γιατί όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ τόσο περισσότερο θα μπορεί να πιέζει τους κυβερνώντες, όλους αυτούς που μηχανεύονται πολιτικές ενάντια στον λαό μόνο για τα δικά τους κέρδη, χωρίς να υπολογίζουν την ανάγκη που έχει ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος. Την ανάγκη που έχει και για την υγεία του, να είναι καλά και για να μπορεί να σπουδάσει το παιδί του, να μπορέσει να καλλιεργήσει τη γη, να ζήσει τα ζωντανά του, να μπορέσει να παράγει για να έχουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι φθηνά, αλλά και ποιοτικά ελληνικά, εγχώρια προϊόντα και όχι να έρχονται “ελληνοποιημένα” από το εξωτερικό» τόνισε, καταλήγοντας, ο Δ. Κουτσούμπας.
Δείτε βίντεο με απόσπασμα από την ομιλία του: