Σε ισχύ τίθεται από σήμερα ο νέος κατώτατος μισθός. Η αύξηση των κατώτατων αποδοχών κατά 50 ευρώ (ή κατά 6,41%) από τα 780 ευρώ στα 830 ευρώ φέρνει ανατροπές τόσο στα ποσά που θα καταβληθούν ως δώρο Πάσχα, όσο και στα χρήματα που χορηγούνται για υπερωρίες, τριετίες, αλλά και για το επίδομα γάμου.
«Φουσκώνει» και το βασικό ημερομίσθιο για τον ανειδίκευτο εργάτη, όπως και μια σειρά από επιδόματα για ανέργους, εποχικά εργαζόμενους ως και … φοιτητές. Αντίστοιχα, όμως ανεβαίνουν και οι εργοδοτικές εισφορές προκαλώντας «γκρίνια» από τους επαγγελματίες.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Συγκεκριμένα, ο νέος βασικός μισθός ενεργοποιείται από σήμερα Δευτέρα 1η Απριλίου. Μετά τις ασφαλιστικές κρατήσεις ο νέος «καθαρός» κατώτατος μισθός που θα μπαίνει στην τσέπη διαμορφώνεται στα 715 ευρώ από 672 ευρώ που είναι τώρα. Αντίστοιχα το βασικό ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη αυξάνεται από τα 34,84 ευρώ στα 37,07 ευρώ, ενώ το επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται στα 509 ευρώ (από 479 ευρώ).
Πόσο θα αυξηθεί το Δώρο Πάσχα και οι υπερωρίες
Παράλληλα, «φουσκώνει» και το κόστος των υπερωριών που έχουν ως βάση υπολογισμού την νέα ωρομίσθια αμοιβή αυξημένη κατά 6,41%.
Η αναπροσαρμογή αυτή των κατώτατων αποδοχών ανεβάζει και δυο βασικά επιδόματα που καταβάλλονται μαζί με τον κατώτατο και συγκεκριμένα το επίδομα γάμου (συν 10% στον μισθό) και τα επιδόματα τριετιών (10%, 20%, 30%) επί του βασικού μισθού. Κατά αναλογία ο νέος αυξημένος μισθός θα συμπαρασύρει έως και 1/4 το Δώρο Πάσχα.
Έτσι, ένας εργαζόμενος, ο οποίος έχει προσληφθεί το αργότερο από την 1η Ιανουαρίου 2024 και απασχολείται και τον Απρίλιο του 2024, χωρίς την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο θα έπαιρνε Δώρο Πάσχα 333 ευρώ.
Λόγω όμως της νέας αναπροσαρμογής κατά 6,4% με ισχύ από σήμερα 1η Απριλίου το δώρο Πάσχα αυξάνεται αντίστοιχα στο σκέλος του που αφορά τον Απρίλιο. Έτσι ο εν λόγω εργαζόμενος θα λάβει το Πάσχα ποσό ύψους 337 ευρώ.
Αυξάνονται και τα ποσά των τριετιών
Ο νέος κατώτατος μισθός των 710 ευρώ καθαρά (830 ευρώ μικτά) αποτελέσει τη νέα βάση υπολογισμού των επιδομάτων προϋπηρεσίας, τα οποία έχουν «ξεπαγώσει» από την 1η Ιανουαρίου 2024 και λαμβάνουν υπόψιν την προϋπηρεσία προ της 12ης Φεβρουαρίου 2012 και μετά της 1ης Ιανουαρίου 2024.
Συγκεκριμένα, οι αποδοχές με προϋπηρεσία (3ετία) διαμορφώνονται ως εξής:
- Καμία τριετία:830 (από 780 ευρώ) για τους άγαμους και 913 ευρώ για τους έγγαμους (83 ευρώ επίδομα γάμου)
- Mία τριετία:913 (από 858 ευρώ) για τους άγαμους και 996 ευρώ για τους έγγαμους
- Δύο τριετίες:996 (από 936 ευρώ) για τους άγαμους και 1.079 για τους έγγαμους
- Τρεις τριετίες:079 (από 1.014 ευρώ) για τους άγαμους και 1.162 ευρώ για τους έγγαμους
«Γκρίνια» από τους εργοδότες
Αν και το σύνολο των εργοδοτικών φορέων υποδέχτηκε με θετική διάθεση τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, δεδομένου ότι έτσι ενισχύεται η αγοραστική δύναμη των περίπου 600.000 χαμηλά αμειβόμενων πολιτών, εντούτοις δεν έλειψε η … «γκρίνια».
Και αυτό γιατί, η εργοδοτική εισφορά επί του κατώτατου μισθού «φουσκώνει» από τα 173,94 ευρώ που ήταν με τον μισθό στα 780 ευρώ, σε 185,09 ευρώ για τον κατώτατο των 830 ευρώ.
Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δηλαδή ανά εργαζόμενο που αμείβεται με τον βασικό μισθό είναι 11,15 ευρώ τον μήνα. Με τα επιδόματα και τις τριετίες η επιβάρυνση στις εργοδοτικές εισφορές ανεβαίνει.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν οι εργοδότες ζητούν την άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εντός του 2024, κι όχι το 2025 όπως προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός.
Με άλλα λόγια, οι επαγγελματίες θέλουν η απόφαση αυτή για το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού -που όπως επισημαίνουν υπερέβη τις προτάσεις τους- να συνδυαστεί τουλάχιστον με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Και όπως τονίζουν, «σε κάθε άλλη περίπτωση θα πληγεί άμεσα η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και δυστυχώς θα αναγκαστούμε, όπως συνέβη και στο παρελθόν, να πάρουμε πίσω την αύξηση με πολλαπλάσιο κόστος ή στην καλύτερη περίπτωση να καθυστερήσουμε να προχωρήσουμε όπως επιθυμούμε και το επόμενο έτος, σε μία περαιτέρω σημαντική βελτίωση των μισθών».
Η ακρίβεια «ροκανίζει» τις αυξήσεις
Και βεβαίως εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως και οι ίδιοι οι υπάλληλοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα χρειαστεί να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Εφορίας: Με βάσει τις τρέχουσες κατώτατες αποδοχές ο φόρος που αντιστοιχούσε σε άγαμο διαμορφωνόταν στα 325,07 ευρώ. Στο νέο κατώτατο μισθό το ποσό που πρέπει να εξοφληθεί ανεβαίνει στα 479,07 ευρώ, δηλαδή προκύπτει ετήσια επιβάρυνση της τάξης των 154 ευρώ.
Την ίδια ώρα ο κάθε έλληνας-όπως αυτός που αμείβεται με τις κατώτατες αποδοχές – έχει να αντιμετωπίσει το «κύμα» ακρίβειας: Σύμφωνα, με την Eurostat, η Ελλάδα έκλεισε το 2023 με το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε όρους αγοραστικής δύναμης στο 67% του μέσου όρου της ΕΕ και καλείται, το 2024, όχι μόνο να σταματήσει να αποκλίνει, αλλά να αρχίσει να συγκλίνει μισθολογικά με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Είναι ενδεικτικό πως η Ελλάδα παραμένει στην τρίτη ταχύτητα των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου οι οποίες έχουν υιοθετήσει το σύστημα των κατώτατων αποδοχών, κάτω από χώρες όπως η Σλοβενία (με κατώτατο μισθό 1.254 ευρώ), η Κύπρος (1.000 ευρώ) και η Πολωνία (978 ευρώ).
Και όλα αυτά βέβαια με φόντο το «τσουνάμι» ακρίβειας, με τις τιμές σε ορισμένες κατηγορίες όπως τα τρόφιμα – και μάλιστα σε βασικά είδη όπως τα γαλακτοκομικά και το ελαιόλαδο – αλλά και τις υπηρεσίες να συνεχίζουν να καλπάζουν με υψηλούς ρυθμούς, διατηρώντας τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό πως στην κατηγορία των τροφίμων ο πληθωρισμός διατηρήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα και το 2023 (11,6% από 11,7% το 2022), επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τον προϋπολογισμό νοικοκυριών που ανήκουν στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια (η βαρύτητα των τροφίμων σε αυτά τα νοικοκυριά είναι κατά πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τα νοικοκυριά που ανήκουν σε υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια), καθιστώντας αναγκαίες τις παρεμβάσεις σε αυτό το πεδίο εκ μέρους των ασκούντων την οικονομική πολιτική.
Ποια επιδόματα «φουσκώνουν» λόγω αναπροσαρμογής των κατώτατων αποδοχών
Όπως και να έχει πρέπει να σημειωθεί πως η αύξηση στον κατώτατο μισθό συμπαρασύρει μια σειρά από επιδόματα. Ειδικότερα, το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί στα 509 ευρώ από 479 ευρώ που είναι σήμερα με την λίστα των επιδομάτων που αναπροσαρμόζονται να είναι η εξής:
Ειδική παροχή μητρότητας: Κατώτατος μισθός
Επίδομα γονικής αδείας: Κατώτατος μισθός
Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα
Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα
Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα
Επίσχεσηςεργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα
Αφερεγγυότητας εργοδότη: Εως 3 μισθοί
Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατ. ημερομισθίων
Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατ. Ημερομισθίων
Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατ. Ημερομισθίων
Αλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγικής ζώνης): το 70% των 35 κατ. Ημερομισθίων
Μηνιαίο επίδομα ανεργίας
Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας
Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. Ημερομισθίου
Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού
Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός
Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο
Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού
Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς