
Αποφασισμένο να προχωρήσει με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, παρά τις αντιδράσεις, εμφανίζεται το υπουργείο Παιδείας όπως προέκυψε και από το μήνυμα που έστειλε η υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, στη συνάντησή της με την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος.
Όπως είχε πει εξάλλου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, «η ξεκάθαρη κατεύθυνση που έχω δώσει το Υπουργείο είναι πολύ σαφής: Αν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν πρόσφατα στη Βουλή από την Υπουργό Παιδείας:
20.321 εκπαιδευτικοί έχουν μέχρι στιγμής συμμετάσχει στην αξιολόγηση.
Από αυτούς, το 61,3% έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία.
Ειδικά για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς της περιόδου 2020-2023, το 55% έχει ήδη μονιμοποιηθεί βάσει της αξιολόγησης.
Παράλληλα, περίπου 2.500 εκπαιδευτικοί αρνούνται να συμμετάσχουν και οδηγούνται στα πειθαρχικά συμβούλια, είτε απέχοντας από τα καθήκοντα αξιολογητή είτε μη αποδεχόμενοι την ίδια τους την αξιολόγηση είτε εμπόδισαν την αξιολόγηση άλλων εκπαιδευτικών.
Νέος νόμος για την αξιολόγηση πριν την έναρξη των μαθημάτων
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή και η κατεύθυνση που έχει δοθεί από τον Πρωθυπουργό στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ορίζει ο νέος νόμος για την αξιολόγηση να είναι έτοιμος πριν από την έναρξη των μαθημάτων του νέου σχολικού έτους που μεταξύ άλλων θα προβλέπει:
• Στους εκπαιδευτικούς που αποδεδειγμένα αρνούνται την αξιολόγηση θα ακολουθείται η συγκεκριμένη διαδικασία που ισχύει σήμερα και θα δίνεται ένας συγκεκριμένος χρόνος, αφού προηγηθούν δύο έγγραφες προειδοποιήσεις, να απαντήσουν οριστικά αν αποδέχονται ή όχι την αξιολόγηση.
• Εφόσον η απάντηση είναι οριστικά αρνητική, οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα τίθενται εκτός εκπαίδευσης.
• Όσοι εκπαιδευτικοί, με οποιονδήποτε τρόπο, εμποδίζουν αποδεδειγμένα τους συναδέλφους τους να αξιολογηθούν, θα απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες.
• Στελέχη που αρνούνται να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση θα χάνουν την ιδιότητα αυτή με συνοπτικές διαδικασίες, οι οποίες θα ορίζονται στον νόμο.
• Διοικητικές ευθύνες θα έχουν τα διοικητικά όργανα εάν κωλυσιεργούν στις παραπάνω διαδικασίες.
Το μήνυμα Ζαχαράκη
«Δε θα υπάρξει καμία υπαναχώρηση από τον νόμο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών», ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη στα μέλη του Δ.Σ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος σε συνάντηση το μεσημέρι της Τετάρτης στο Υπουργείο Παιδείας.
Κατά την τρίωρη συζήτηση όπου από πλευράς της ΔΟΕ τέθηκε εμφατικά το ζήτημα της αξιολόγησης και των πειθαρχικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, η κυρία Ζαχαράκη επανέλαβε ότι η αξιολόγηση συνιστά κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και του Υπουργείου και δεν έχει τιμωρητική διάσταση αλλά αποσκοπεί στη βελτίωση και την ενδυνάμωση του δημόσιου σχολείου.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, εξετάζει μόνον επιμέρους βελτιώσεις που αφορούν στο γραφειοκρατικό σκέλος της διαδικασίας και στη βάση εισηγήσεων που έχουν ήδη ζητηθεί από τα στελέχη της εκπαίδευσης.
Δες όλες τις ειδήσεις και τα νέα τη στιγμή που συμβαίνουν
Διάβασε όλες τις σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις στο eDNews
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο X , στο Viber, στο Google News και στο Instagram
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Μοιράσου το άρθρο μας
Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε. – If the images are subjected to copyright contact us in order to replace them. |
The post Στις 2.500 οι εκπαιδευτικοί που οδηγούνται στο πειθαρχικό επειδή αρνήθηκαν ή εμπόδισαν την αξιολόγηση first appeared on Νέα και Ειδήσεις για την Εκπαίδευση από το edweek.gr.