“Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ΝΑΤΟ για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η 75η επέτειος από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, μιας συμμαχίας που διαχρονικά έχει συμβάλλει θετικά στην ασφάλεια και την εδραίωση της ειρήνης και της ευημερίας παγκοσμίως” , υπογράμμισε ο υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
Η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην έδρα του στις Βρυξέλλες, πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ασφάλεια στη Νότια Γειτονία εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον στις 9-11 Ιουλίου.
“Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τη Συμμαχία”, τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφερόμενος στη συμμετοχή της Σουηδίας στη Σύνοδο για πρώτη φορά μετά από την ένταξή της στον οργανισμό. “Η Ελλάδα υποστήριξε την προσχώρησή της εξ αρχής”, πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ τα τελευταία 20 χρόνια εξαίροντας την ιδιαίτερα θετική συμβολή του για την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο.
Αναφορικά με την ατζέντα της Συνόδου, ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία. “Πρέπει να αναπτύξουμε βιώσιμους τρόπους για την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας”, ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.
Τη Σύνοδο θα απασχολήσουν, επίσης, ζητήματα που αφορούν στη Νότια Γειτονία. “Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, υπάρχει έξαρση της επιθετικότητας στην περιοχή αυτή. Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν η κατάσταση στη Γάζα και κυρίως, οι τάσεις διάχυσης στη Συρία, στον Λίβανο και την Ερυθρά Θάλασσα. Πρόκειται για ζητήματα που έχουν μέγιστη σημασία παγκοσμίως” σημείωσε.
Παράλληλα, έκανε λόγο για μια σειρά από θέματα που αφορούν στις σύγχρονες μορφές ασφάλειας, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η προστασία από την παραπληροφόρηση και τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου.
Εκφράζοντας τις θέσεις της ελληνικής διπλωματίας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι “το ΝΑΤΟ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Η Διατλαντική συνεργασία είναι υψίστης σημασίας για τη διατήρηση οικουμενικών αξιών, όπως η δημοκρατία, το κράτος Δικαίου, το διεθνές δίκαιο και προφανώς, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το ανθρωπιστικό δίκαιο”.
Υπενθυμίζεται ότι, στο περιθώριο της Συνόδου, ο υπουργός εξωτερικών θα παρευρεθεί σε ειδική τελετή για τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.
Θα συμμετάσχει, επίσης, στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba. Τέλος, θα παραστεί στη Συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ με τους εταίρους του Ινδο-Ειρηνικού (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα), παρουσία και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Josep Borrell.